Het nut van het werken vanuit de basisvormen van bewegen
Hoe schattig is het om al die 4-jarigen op een kluitje achter de bal te zien aanrennen op het voetbalveld, of die 6-jarige die meerdere uren doorbrengt in een turnhal en al moeilijke elementen oefent. Het doet je hart smelten. Maar als je er iets beter naar kijkt en je verdiept in de motorische ontwikkeling van kinderen, ga je er misschien toch anders tegenaan kijken.
Kinderen leren spelenderwijs hun motorische vaardigheden te ontwikkelen
Laten we vooropstellen dat de meeste kinderen het heerlijk vinden om te bewegen; heerlijk klimmen, klauteren, rennen, vies worden en met de bal spelen. Maar ook om even met papa of mama te stoeien. Eigenlijk maakt het kinderen niet zoveel uit met wie of waar ze bewegen en actief bezig zijn, ze vinden het gewoon leuk.
Op deze manier leren kinderen spelenderwijs enorm veel. Ze leren zichzelf uit te dagen, te vallen en weer op te staan, hoogtes en vertes in te schatten en hoe de zwaartekracht werkt. Daarnaast ontwikkelen zij het vertrouwen in het kunnen van hun eigen lichaam, leren om vriendjes te maken, ruzies te maken en weer bij te leggen. Ook leren ze om te delen; speelgoed, maar ook hun verhalen. En niet te vergeten, ze ontwikkelen hun grove en hun fijne motoriek en leren ook nog eens hun linker- en rechterhersenhelft samen te laten werken.
Voordelen van sporten en bewegen vanuit de basisvormen van bewegen
Op dit moment zijn er gelukkig steeds meer trainers en bedrijven die sporten en bewegen aanbieden vanuit de basisvormen van bewegen, waarbij het gaat om een breed motorische ontwikkeling. Hierbij staat het speelelement voorop en wordt er gebruik gemaakt van de basisvormen van bewegen. Sommige vormen zullen een associatie oproepen van een bepaalde sport, maar worden op een andere manier aangeboden. Hierbij ligt de nadruk op veel variatie en op het links- en rechtsom bewegen, dus zowel met bijvoorbeeld je linkerbeen iets doen als met je rechterbeen. Hierbij wordt ook ingezet op het leren omgaan met ruimtelijk inzicht, oriëntatie vermogen, koppelvermogen (dus om 2 oefeningen aan elkaar te koppelen, als een caravan aan je auto), het aanpassingsvermogen en reactievermogen.
De positieve effecten van multisporten
Een ander mooi initiatief zijn de multisporten. Hierbij worden wel de bestaande sporten aangeboden, maar door elkaar heen, zodat de kinderen ervaring kunnen opdoen met de bestaande sporten. Op deze manier komen ze met de meeste basisvormen van bewegen in aanraking. Belangrijker is echter dat kinderen zelf kunnen ontdekken welke sport ze het leukst vinden. Dat is toch anders dan wanneer papa of mama een sport heeft uitgekozen.
Verder zien wij steeds vaker dat kinderen het multisporten zo leuk vinden dat ze dat blijven doen. Heerlijk, elke keer weer wat anders en jezelf op verschillende manieren blijven uitdagen. En het doel is niet de allerbeste te zijn, maar om het meeste plezier te beleven.
Het multisporten bevordert naast het plezier hebben, ook de lichamelijk, cognitieve en sociaal emotionele ontwikkeling van kinderen, waardoor ze het bewegen leuk vinden en blijven sporten ook op latere leeftijd. En zelfs als ze één sport hebben gevonden waar ze in uitblinken, hebben zij dankzij het aanleren van de basis beweegvormen een hele goede basis gelegd om door te groeien naar een topsport. En dankzij hun brede sportopleiding hebben zij een goede beweegbasis, waardoor zij minder kans hebben op blessures.
En laten wij niet vergeten kinderen ook gewoon lekker buiten te laten spelen. Zij gaan vanzelf toepassen wat ze met plezier in de trainingen geleerd hebben.