In mijn vorige blog heb ik jullie meegenomen in het op papier zetten van je dromen. Je hebt hiermee een stap gezet om je droom uit te schrijven of tekenen. Om van denken naar doen te komen is er uiteraard nog wel wat nodig. Al zal de ene zo in het diepe springen en ervoor gaan een ander wilt toch graag meer duidelijkheid. En over beide is uiteraard wat te zeggen. Voor deze stap is wel wat nodig en dat is lef, het lef om te durven. We zijn gestart met de droom van het starten van een eigen bedrijf, sommige kunnen dit heel goed zelf, anderen hebben hierbij een coach nodig en beide is natuurlijk prima. Een coach kan een professional zijn zoals ik of een ervaringsdeskundige die al jaren een eigen bedrijf heeft. Als je serieus erover nadenkt om je droom waar te maken dan gun ik jullie allemaal een coach die je gaat helpen durven en samen naar de mogelijkheden wil gaan kijken.

Van denken naar doen, hoe doe ik dat?

Je hebt al je vellen al flink beschreven en/of vol staan met tekenen, voel je nu de kriebels stromen?  Het is tijd om je belemmeringen op te gaan schrijven, hierbij is het echt belangrijk om deze zo goed mogelijk te omschrijven. Dus wat houdt je tegen of zou je tegen kunnen houden? Denk hierbij aan de financiën, de tijd, maar ook aan mensen om je heen en je eigen gevoel. Dit is een pittige opdracht, maar zet het echt even goed neer, met naam en toenaam. Als dit staat, mag je het vel heel even aan de kant leggen. Nu wordt het namelijk belangrijk om eerst eens op papier te zetten wat jij gaat doen. Pak al je andere vellen er even bij, wat is het dat je vanuit jouw bedrijf gaat aanbieden? De volgende opdracht is een hele leuke, ga eens in je omgeving navragen wat jou nu uniek maakt in je werk? En durf door te vragen, vraag ze om het specifiek te maken. Dit kan je straks goed gebruiken in je plan.

Terug naar de tekentafel

Pak weer een groot vel papier en verdeel het in 3 delen. Het is tijd om met de info die je nu hebt op te gaan schrijven of tekenen waarom je dit graag wilt. Maar ook wat je wilt gaan doen en hoe je dit wilt gaan doen. Ik heb het dan echt over het product of de dienst dat je wilt gaan aanbieden. Dit is echt nog je eerste schets, dus alles is goed. Als je tevreden bent met wat hier staat, leg deze dan eens naast je korte termijn doelen. Klopt dit met elkaar? Misschien heeft je plan wel een andere richting gekregen gaande weg en dat is prima. Misschien heb je nog wat punten gemist, vul dit aan.

Stap voor stap veranderd jouw droom in een plan!

Je droom is nu echt aan het veranderen in een plan. Tijd voor wat analyses, kijk eens op internet of er andere bedrijven zijn die hetzelfde product of dienst aanbieden. Hoe doen zij het? Zijn het concurrenten of vul je elkaar straks mooi aan? Schrijf dit voor jezelf goed op. Misschien kun je ook terugvinden wat ze vragen qua prijs voor hun product of dienst, dit is handig voor jouw prijsbepaling.

Het is nu ook tijd om de financiën uit te gaan schrijven. Wat gaat het kosten om op te starten? Kijk naar kosten voor de kamer van koophandel, voor het maken van je product, eventueel huren van een locatie, website bouwen, een bedrijfsauto aanstellen etcetera. Maak de lijst zo volledig mogelijk, want strepen of dingen uitstellen kan altijd nog.

Maak daarnaast ook een lijst met de maandelijks terugkerende kosten, zoals bijvoorbeeld verzekeringen, bankkosten, telefoonkosten, internetprovider etc.

Dan is het belangrijk wat heb je te besteden, schrijf dat op. Wat heb je op de spaarrekening staan wat je hierin wilt investeren? Blijft er daarna nog een bedrag over, dan is de vraag ga je strepen en kan je strepen in de uitgave of ga je hiervoor een lening aan? En wil je dat ook?

Pak nu je lijstje er weer even bij met de belemmerende factoren, houden deze factoren je nog steeds tegen? Heb je toevallig al een coach? Bespreek dan met deze coach wat je kunt doen om deze factoren om te kunnen zetten. Het allergrootste advies dat ik je nu kan geven is, durf te doen! Je bent het waard.

 

Ben jij nog op zoek naar een coach? Ik help jou graag!

Met ruim 20 jaar ervaring in coaching en opleiden, weet ik precies hoe ik jou kan helpen bij het waarmaken van jouw droom! Ben jij benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Ik wil graag meer weten!
Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?