Dankzij corona zitten we alweer een aantal weken in een “lockdown”. Thuis werken, thuis naar schoolgaande kinderen helpen, thuis relaxen, thuis sporten, thuis winkelen, thuis eten en vanuit huis contact zoeken met familie en vrienden.

Doordat we alles binnen dezelfde vier muren doen met steeds dezelfde mensen om ons heen — waar we uiteraard onwijs veel van houden — bestaat er nu een hele grote kans op een burn-out. Even ergens stoom afblazen met een vriend, vriendin of die leuke collega zit er niet meer in, want negen van de tien keer staat er een kind naast je, of je partner. Op deze manier bouwt de spanning in je lichaam aardig op.

Veel mensen zijn begonnen met thuis sporten. Maar toch is dat anders als je in dezelfde omgeving blijft. Je blijft dan bezig met wat je allemaal nog moet doen voor je werk of thuis. Vergeet daarbij ook de kinderen niet die toch nog even een vraag hebben over hun huiswerk of dat moment uitkiezen om met hun broer of zus even luidkeels te discussiëren. Weg focus, weg even tijd voor jezelf, weg hoofd leegmaken. En hoe makkelijk is het om bij de lunch even snel een boterhammetje te smeren en deze naast de computer op te eten, met in je achterhoofd: “Als ik nu even doorwerk dat kan ik straks eerder afsluiten.” Is dat ooit al eens gelukt?

Bij de meesten gebeurt dit inderdaad niet, juist het tegenovergestelde, het blijkt dat er tijdens deze periode van thuiswerken meer wordt gewerkt dan op de zaak.

En dat is ook niet zo gek. Geen kletspraatje meer bij het koffiezetapparaat, of voorafgaand aan de meeting of erna. Even samen een rondje lopen tijdens de lunch voor een frisse neus. Er is geen balans meer.

Het een gaat thuis naadloos over naar het ander en kan zo leiden tot die burn-out. Maar het ergste is dat het een beetje wordt onderkend, er is weinig aandacht voor. Eigenlijk vind je het  al vervelend om je baas te bellen en aan te geven dat het niet meer gaat, dat je “op” bent, dat de koek op is. En dus ga je maar door.

Langs deze weg wil ik jullie echt op het hart drukken, geef het aan, stop even, neem even rust en maak de balans op. Ga lekker veel wandelen, even weg tussen de vier muren. Doe dit alleen of met de buurvrouw, gewoon even met andere mensen om je heen of even met geen. De “lockdown” gaat nog wel even duren, je hebt er echt niks aan, en je baas ook niet, als je maar door blijft gaan, als het eigenlijk niet meer gaat.

Je lontje zal alleen maar korter worden, je bent sneller boos of gefrustreerd. Je krijgt je werk niet meer af, daar raak je weer gefrustreerd over, en zo kom je in de bekende vicieuze cirkel terecht. Dus luister naar jezelf en naar je omgeving. Wees lief voor jezelf, gun jezelf een time out en begin heel langzaam weer opnieuw. Zit je er echt helemaal doorheen, weet dan dat je het niet alleen op hoeft te lossen, er zijn professionals die je hierbij kunnen helpen, laagdrempelig. Je bent niet de enige.

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?