Juf Mama en Meester Papa

Veel ouders zijn zoekende in hun nieuwe rol, thuiswerken, juf of meester zijn, maar ook zoekende naar de balans tussen ontspanning en de rollen die ik hierboven heb benoemd. Vaak zijn wij als ouders al lang blij dat je redelijk je werk hebt kunnen doen en de kinderen hun “huiswerk” af hebben. Nou ja het meeste af hebben dan. Hierbij is het van belang om niet te vergeten hoe belangrijk bewegen is voor kinderen, maar ook voor onszelf.

Creatief met Huiswerk

Even een blokje om bijvoorbeeld. Maar na het zoveelste blokje om kunnen de kids het wellicht wat saai vinden. Een leuk idee is om bijvoorbeeld een speurtocht uit te zetten waar je de huiswerkopdrachten in kan verwerken. Je kunt dan per kind een envelop maken met opdrachten, zodat ieder zijn eigen huiswerk af kan maken. Doe er wat leuke en gekke doe opdrachten in. Je zult zien dat dit een ontspannen sfeer geeft die ook de rest van de dag voortduurt. En jij kunt daarna de rest van de dag lekker werken.

Dit vergt uiteraard wel wat voorbereiding, daar ben ik me van bewust. Maar ik kan je echt garanderen dat het resultaat de moeite waard is. Dit hoeft natuurlijk niet elke dag, maar 1 keer in de week is al heel leuk.

Met elkaar lunchen

Voor de rest van de week kan ik alleen maar aanraden om op vaste tijden met elkaar te lunchen en beweegtijd in te plannen. Dek de tafel en lunch even gezellig met elkaar, praat over alles wat er ter sprake komt, maak bijvoorbeeld ook afspraken over dingen waar niet over gesproken mag worden tijdens de lunch.

Je zult zien dat je daarna weer fris aan het werk kan gaan en de kinderen weer zelfstandig even aan school kunnen werken. Dat laatste is wel een beetje afhankelijk van de leeftijd van de kinderen uiteraard.

In de beweegtijd, een kwartiertje a half uurtje is hier prima, kan je samen van alles verzinnen. Even voetballen in de tuin, met z’n allen een spelletje spelen of even dansen en springen. Eén tip; doe dit even zonder de TV en computer.

Blijf Genieten

Is je kind lekker aan het buitenspelen? Yes! Lekker laten gaan, hoe fijn is dat. Ga dan zelf even in dat half uurtje een blokje om, drink een kopje thee of koffie, maak een puzzel of lees de krant. Even— al is het maar heel even met iets anders bezig zijn— zal je andere inzichten geven en misschien wel de oplossing geven waar je de hele dag al mee bezig was.

Maar bovenal geniet, geniet van elkaar en van de dingen die je samen mag doen. En als laatste; blijf kijken naar wat er allemaal goed gaat. Geniet daarvan en benoem dit ook. Je zult zien dat dit de sfeer ten goede komt.

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?