Zijn wij als mens, of als Nederlander, nu heel behulpzaam of juist heel kritisch?
Al een paar jaar ben ik actief als coach in de sport en in het bedrijfsleven. En elke keer valt het mij op hoe makkelijk mensen vertellen over alles wat er niet goed gaat en op welke gebieden zij zichzelf willen verbeteren. Op de vraag over welke dingen er goed gaan, of waarop mensen trots zijn, volgt vaak een stilte. Waarom?
Als coach en als persoon ben ik er van overtuigd dat wij met zijn allen heel veel dingen goed doen en dat er ook heel veel dingen zijn waarop wij terecht trots mogen zijn. Helaas ligt over het algemeen toch bij velen de nadruk op wat niet goed gaat. Spijtig!
Naar mijn idee ligt de basis hiervan in onze jeugd en begint het al op de lagere school. Zodra wij naar school gaan, worden wij langs een meetlat gelegd en wordt vastgesteld op welke gebieden wij achterlopen en waar wij echt meer aandacht moeten besteden, want anders…
Marc Lammers (oud-bondscoach dameshockey) zei het jaren geleden al, we leven in een zesjes cultuur, wat inhoudt dat wij vooral veel aandacht besteden aan datgene waar we niet goed in zijn, in de hoop dat dit ook een 6 gaat worden. Maar hierdoor schenken wij minder of geen aandacht meer aan de gebieden waar wij wel goed in zijn waardoor onze goede punten ook afvlakken naar een zes. Zonde!
Naast dat er zo heel veel expertise verloren gaat, helpt het ook niet mee aan het opbouwen van zelfvertrouwen.
Wanneer je vanaf kinds af aan beloond wordt voor je expertise en je deze kennis mag gebruiken om je te verbeteren op de gebieden waarin je minder goed bent, krijg je veel meer zelfvertrouwen en durf je ook veel eerder nieuwe uitdagingen aan te gaan. En hoe erg is het wanneer je niet overal even goed in bent?
Maar wat doen wij als mens in het algemeen? We willen helpen en gaan kinderen, medewerkers en sporters tips geven. Het liefst een hele berg tips in de hoop dat deze zo spoedig mogelijk worden opgepakt en worden ingezet om de gebieden waarop het minder goed gaat te verbeteren.
Durf dat eens los te laten en spreek eens met jezelf af dat een tip geven mag en uiteraard ook helpt om te kunnen groeien, alleen geef er dan 1 tegelijk. En focus je daarnaast enkel op wat allemaal goed gaat.
Benoem dit ook en geef daar gerichte complimenten op. Je zult zien dat iedereen daar positiever van wordt, of dit nu in de sport is of in het bedrijfsleven.
Een positieve vibe verandert de volledige cultuur en creëert een positieve sfeer waarin mensen zich veilig en gewaardeerd voelen.
Silvia Bos
Recente reacties