Uit de sportindex van NOC*NSF blijkt dat in de maand maart 2022 minder Nederlanders één keer per week zijn gaan sporten. Dit percentage ligt lager dan in 2018 en 2019, toen lag het percentage nog op 65%.

Wanneer wij het percentage van 62% nauwkeurig gaan bekijken, valt het op dat het aantal mensen van 45 jaar en ouder minder is gaan sporten. Het percentage onder deze leeftijdsgroep is maar liefst gedaald tot 57%.  En dat is zorgwekkend!

De vraag is nu hoe krijgen wij meer volwassenen aan het sporten? Volwassenen zijn het voorbeeld voor de jeugd en als volwassenen het goede beeld geven door regelmatig te sporten, is de kans groter dat hun kinderen ook gaan en blijven sporten.

Belangrijk is om te kijken naar de verhalen achter de cijfers; wat kunnen mogelijke oorzaken zijn?
Zo blijkt dat slechts 50% van de laagopgeleiden één keer per week sport. Interessant is om te onderzoeken hoe dit komt. Misschien willen deze mensen wel meer sporten, maar zij kunnen hun geld maar 1 keer uitgeven. Logischerwijs geven zij vervolgens het geld uit aan hun primaire levensbehoeften.

Zelf ben ik er een groot voorstander van dat gemeenten hun best gaan doen om hun inwoners te stimuleren om meer te bewegen. Laat de lokale overheden meedenken hoe zij mensen in hun omgeving kunnen motiveren om minimaal één keer per week te gaan sporten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inzetten van de stadspas. De pas is nu veelal beschikbaar voor kinderen, maar biedt volwassenen deze pas ook aan.

Ik ben ervan overtuigd dat als gemeenten deze actie in kunnen zetten met steun van het rijk dat het sportpercentage bij de volwassenen omhoog kan. Zeker gezien het feit dat deze zelfde sportindex aangeeft dat 36% van de mensen die niet sport er wel verandering in wil brengen. Hoe mooi zou het zijn als ze hierbij geholpen kunnen worden?

Sporten brengt namelijk zoveel meer dan de sport alleen; het zorgt voor ontspanning, voor sociale verbindingen en geeft succesmomenten. Ook voel je jezelf fitter, ga je beter in je vel zitten en maakt je lichaam allemaal gelukshormonen aan. Daarnaast zorgen al deze positieve effecten van sporten er ook weer voor dat mensen minder snel ziek worden, meer aan kunnen en dus minder snel uitvallen op het werk. Ik zeg een mooie win win situatie!

Wil je meer weten over het de landelijke sportindex van het NOC*NSF die maandelijks wordt uitgevoerd? Kijk eens op  NOC*NSF Landelijke Sportdeelname Index – NOCNSF hij is voor iedereen toegankelijk.

Sportieve groet,

Silvia Bos

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?