Uit onderzoeken komt naar voren dat hoe jonger kinderen starten met goed en veelzijdig bewegen, hoe groter de kans op een leven lang sporten. Op een goede  bewegen helpt mee aan de ontwikkeling van fijne en grove motoriek en cognitieve ontwikkeling .

Het is belangrijk dat we hier al met onze peuters en kleuters mee beginnen. En dat we deze bewegingen zo breed mogelijk kaanbieden. Specialiseren komt later wel. Laat hen eerst zelf ontdekken wat bij hen past en wat ze leuk vinden.

In dit kader ben ik een enorme fan van multi-sportverenigingen. Eén vereniging waar kinderen tijdens één training meerdere verschillende sporten beoefenen. Zo komen ze met allerlei sporten in aanraking die ze anders misschien nooit geprobeerd zouden hebben én krijgen ze die belangrijke breed motorische ontwikkeling. Bovendien kiezen zij uiteindelijk de sport die bij hen past. In plaats van dat ze de sport doen die het hele gezin doet of die (één van) hun ouders heeft gedaan. Maar in de basis hoeven ze geen keuze te maken. Of een seizoen vol te maken. Of voor een bepaalde periode hetzelfde te doen.

De trainers bij deze verenigingen zijn zo veelzijdig dat er snel geschakeld wordt tussen de sporten. Een warming up met voetbal, daarna volleybal, opgevolgd door stoei-vormen en als laatste een potje korfbal.

Lijk mij heerlijk! Niet alleen voor geschikt voor kinderen dus! 😉

 

Wat vind jij?

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?