Is bewegen belangrijk?

Voor onze kinderen?

Als je het hen vraagt?

Als er iets is wat we weten op het gebied van opvoeden is dat kinderen leren door wat ze zien in hun omgeving. Niet door wat ze horen. Luisteren is toch al een vak apart 😉. Zeggen dat sporten belangrijk is, helpt niet. Met ze naar buiten gaan waar ze kunnen rennen, fietsen, klimmen wel. Elke generatie kinderen komt met de bijbehorende uitdagingen en voor onze kinderen zijn schermen een vloek én een zegen. Kinderen worden geboren met een drang om te bewegen. Hoe meer vrijheid zij krijgen om zich fysiek te ontwikkelen, hoe beter dat voor de ontwikkeling van hun brein is. Bewegen stimuleert ontwikkeling, in de breedste zin van het woord.

Oh ja, en voordoen dat bewegen. Uitdaging nummer twee, maar dan voor de ouders. Ik zou wel eens willen weten welk percentage ouders stopt met sporten zodra er kinderen komen. Minder tijd, minder energie, minder prioriteit. Wanneer pak je dat dan weer op? Als de jongste 12 is?! Of 18? In die periode zal je lichaam zich vaak genoeg laten horen: beweeg mij! Ernaar luisteren is alleen een vak apart 😉.

Dan is misschien dat samen naar buiten gaan nog niet zo’n gek idee. Samen rennen. Samen fietsen. Samen klimmen. Of welke beweegvorm dan ook die je graag samen doet. Weet je nog, die keer dat mama bovenin een boom zat en papa haar moest helpen eruit te komen? De bijvangst: herinneringen. Lol. Lachende kinderen. Ontspannen ouders.

Onze kinderen kunnen het belang van bewegen niet bevatten (logisch). Maar schermen verbannen is niet de oplossing. Wat ze ons leren is dat als ouders samen met hun kinderen in beweging komen, er meer in beweging komt dan alleen lichaam en geest. Want je bent samen. En als er iets is dat onze kinderen graag zijn, dan is het samen met hun ouders. In verbinding.

Hoe heerlijk dat ze zich ondertussen in de basis motorisch ontwikkelen én dat het goed is voor de ontspanning van hun geest. Net als voor de fitheid en stressbestendigheid van de ouder. Laten we ze vooral voordoen dat opgroeien met bewegen de normaalste zaak van de wereld is.

Bij S. Holtkamp Sport zijn we als opleidingscentrum altijd in beweging. We verzorgen workshops die gaan over veelzijdig motorisch bewegen voor peuters en kleuters (hoe doe je dat?), we geven opleidingen zodat kinderen kunnen sporten in een sociaal veilig klimaat met gekwalificeerde trainers en coaches (ook via het Sportakkoord) en we denken ook aan de ouder wordende mens, met onze opleiding body to brain, het belang van gezonde hersenen op een vitaal lichaam.

Het lichaam is gemaakt om te bewegen.

Voorbeeld doet volgen.

Wie doet er mee?

Chatten
1
Waar kan ik je mee helpen?
Waar kan ik je vandaag mee helpen?